Friskvårdsträning 

Vi vill ju att våra hundar ska må bra och kunna följa med oss ut på promenader, klara av att hänga med på vår träning och arbete av olika slag. Över tid har våra hundar blivit en allt viktigare familjemedlem som vi vill ge det bästa.

En stor del av friskvården handlar om att förebygga skador och överbelastningar på hunden och därigenom ge den ett så långt, hållbart och aktivt liv som möjligt. Friskvårdsträning kan vi göra organiserat men även på promenaden. Med denna form av träning ökar vi också hundens följsamhet och självförtroende.

På Grönebackens fys.bana får hundarna möjlighet till en allsidig träning i stimulerande miljö. Allt genomförs i ett lugnt tempo och hundarna ska ha sele på sig för att du ska kunna stötta din hund när det behövs. Halsband och flexikoppel är inte tillåtet. 

Alla hundar är välkomna. Övningarna anpassas till ålder, storlek, erfarenhet hos hunden eller om någon rörelsestörning föreligger.

Drop-in träning. Du har möjlighet att komma hit och träna på egen hand med din hund men innan det blir aktuellt måste du gå en introduktionskurs för att veta hur övningarna kan genomföras och i vilket syfte      

                                                                                                            

 Drop-in träning 


   

Genom att följa enkla principer som till exempel uppvärmning före aktivitet grundlägger man goda vanor. Även när hunden blir äldre finns behovet kvar av att kunna röra sig och hänga med på det den är van vid. Hunden tränar:

 • smidighet
 • koordination
 • styrka
 • kondition
 • balans
 • rörlighet
 • stabilitet


Det är viktigt att träningen inte blir för tidskrävande och svår för då är det lätt att den inte blir av. Välj något du och din hund tycker är roligt och bygg vidare på det allt eftersom. Tänk på, att friskvårda hunden är något man gör genom hela hundens liv.

Det är också viktigt att veta om hunden har några sjukdomar eller andra bekymmer i leder eller muskulatur som man måste ta hänsyn till. Är man osäker kan det vara klokt att börja med en kontroll hos veterinären.


Var noga med uppvärmningen. Det är vanligt att hunden skadar sig i början av promenaden.

 • Ökar blodcirkulationen till kroppens alla delar
 • Med blodet följer värme och syre
 • Näringsdepåerna håller längre under aktiviteten
 • Muskelfibrerna kan töja sig i den utsträckning som behövs
 • Musklerna kan stabilisera och skydda lederna
 • Nervsystemet ställs in på aktivitet
Lika viktig är nedvarvningen, att låta kroppen ställa om sig till viloläge igen. Risken för träningsvärk minskar och stresspåslaget avtar så att hunden kan varva ner vilket minskar risken för olika stressbeteenden.
Kurs i Friskvårdsträning utomhus på fys.bana / Introduktionskurs

Att ge din hund de bästa förutsättningarna till ett långt och frisk liv gör du genom att träna och stärka din hunds muskler och leder på ett skonsamt sätt. Detta samtidigt som du stärker hundens självförtroende och har roligt tillsammans.

Vi träffas för att efter ett kortare teoriavsnitt gå igenom hur du på bästa sätt kan lägga upp träningen som du sedan bör fortsätta med under hundens hela liv. 


Vill du lära dig mer om friskvård rekommenderar jag dig att delta under en heldag i "Massage för hemmabruk". Förutom massage som är en del av friskvården går vi igenom varför friskvård är så viktigt för din hund och hur du på ett bra och enkelt sätt kan utföra den.

<Mer info om Massage här>


 Aktuella kurser